Демобілізація, призов студентів і списки роботодавців: якою буде мобілізація в грудні 2023 року

Новий місяць спротиву російській агресії – грудень-2023 – не передбачає значних змін у процесі мобілізації. Втім, безумовно, матиме свої особливості. Про них детальніше - в матеріалі Чорноморської інформаційної служби.

У нашій державі продовжує діяти воєнний стан, Верховна Рада вже вдев'яте його продовжила на 90 днів – до 14 лютого 2024 року.

Відповідно до цього рішення в країні діє і загальна мобілізація.

Хто підлягає мобілізації в грудні 2023 року

Обов'язково:

- чоловіки віком від 18 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров'я, якщо вони мають військовий досвід;

- чоловіки віком від 27 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров'я, якщо вони не мають досвіду військової служби;

- чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті та виключені з військового обліку, однак визнані придатними або обмежено придатними на підставі рішень ВЛК.

Добровільно:

  • жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров'я;
  • призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не брали участь у виконанні строкової служби – на службу за контрактом;
  • люди з інвалідністю, а також ті, хто отримав право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини, будуть служити за місцем проживання.

Чи мобілізують студентів 30+

У грудні 2023 року вони підлягатимуть мобілізації та залишатимуться в аудиторіях та бібліотеках, щоб гризти граніт науки. Проте, народні депутати вже розробляють закони про мобілізацію цих осіб, а фахові юристи шукають обґрунтування того, чому мобілізація студентів категорії 30+ не буде порушувати конституційне право на освіту.

Крім того, народні обранці готують ще декілька сюрпризів та планують:

  • законодавчо зняти вікове обмеження на добровільне проходження військової служби,
  • зменшити призовний вік (закон ухвалено, але його досі не підписав президент),
  • розв'язати питання здобувачів другої освіти та заочників, а також скасувати термін "обмежена придатність".

У наступні тижні (або місяці) має врешті повноцінно запрацювати єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних українців і українок – "Оберіг", а також стартувати, анонсована Мінцифри, "смарт-мобілізація".

Також незабаром має бути законодавчо оформлене питання демобілізації бійців після 36 місяців безперервної служби, звільнених з полону, тих бійців, що отримали інвалідність тощо.

Три типи повісток: хто й де має право вручати

Підставою для мобілізації є отримання повістки. В грудні 2023 року цей процес не зміниться й військовозобов’язані так само отримуватимуть три типи повісток:

- для уточнення облікових даних;

- для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Ця повістка підписана начальником ТЦК та СП і вимагає пройти медичний огляд, до повістки додається спеціальна картка дослідження та медичного обстеження, в яку буде внесено висновок ВЛК щодо придатності до військової служби, непридатності або обмеженої придатності;

- мобілізаційне розпорядження (видається військовозобов'язаному вже після того, як медкомісія визнала його придатним для військової служби).

Повістку може вручити не лише посадова особа ТЦК та СП, але також і представники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, зокрема, закладів освіти. 

Сам процес вручення повістки може відбутися будь-де, адже законом конкретне місце не визначено, чим співробітники ТЦК та СП активно користуються.Хто має право на відстрочку

Перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, було розширено в серпні 2023 року, з того часу він не зазнав змін і наразі містить в собі такі основні категорії:

Працівники, які мають бронь за державними органами, підприємствами, установами чи організаціями.
Багатодітні батьки та батьки-одинаки.

Особи з інвалідністю I – III груп, а також особи, які є опікунами осіб з інвалідністю / недієздатних осіб.

Чоловіки та жінки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю I - II груп або з важкою хворобою, яка підтверджена спеціальною лікарсько-консультативною комісією.

Особи, які взяли на себе відповідальність за дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, що наразі не досягли 18-річного віку, включаючи опікунів, піклувальників, усиновителів та прийомних батьків.

Особи, які доглядають за ріднею з тяжкими хворобами/інвалідністю I – II груп, та які потребують постійного догляду.

Чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули чи вважаються зниклими безвісти під час виконання заходів з національної безпеки й оборони.

Особи, які втратили (смерть / зникли безвісти) близьких родичів під час їхньої участі в Антитерористичній операції (військовослужбовці, люди, які мали відношення до забезпечення безпеки та оборони України та інші).

Підписуйся на "ЧІС" у Facebook та Telegram щоб бути в курсі головних подій Чорноморська. 

Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!