На узбережжя Одещини винесло дельфінів, які загинули через ворожі кораблі

Дельфінів, які загинули через вплив російських кораблів, винесло в море в останні кілька днів на узбережжя Одеської області. Про це повідомив еколог Іван Русєв.

Дитинча звичайного дельфіна — білобочку, знайшли на території Національного природного парку «Тузловські лимани», а в районі Грибівки — дельфіна афаліна. Раніше море викидало загиблих дельфінів і в Болгарії, і на Азовських берегах.

Фахівець пояснив, що через використання гідролокаторів або сонарів, які ще діють на деяких російських суднах біля Новоросійська та окупованого Криму, створюються потужні хвилі, які негативно впливають на здоров'я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їхні органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму.

«При ураженні органів навігації та слуху дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. «Сліпі» дельфіни перебувають у стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. У результаті вони потрапляють на всілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне — такі «паралізовані» дельфіни не можуть зловити рибу і швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», у стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких у них живуть постійно», - розповів еколог.

За його словами, не виключено також, що від характеру хвиль від сонарів, унаслідок бомбардування та рівня децибел «шуму війни», у дельфінів під час різкого спливання на поверхню моря виникає газова емболія, або декомпресійна хвороба, — захворювання, яке виникає, головним чином, через швидке зниження тиску навколишнього середовища, через швидке зниження тиску довкілля, внаслідок чого розчинений у крові та тканинах організму азот починає виділятися у вигляді бульбашок у кров дельфіна, відбувається спінювання крові та руйнування стінки клітин і кровоносних судин, що блокують кровотік.

«За важкої форми газова емболія — декомпресійна хвороба, може призвести до паралічу або смерті тварини, яких викидає море. Тільки знищення рашистського флоту дасть шанс дельфінам відчути полегшення життя», — заявив Іван Русєв.

Він додав, що для відновлення чисельності їхніх популяцій потрібно створювати великий за площею морський резерват.

Підписуйся на "ЧІС" у FacebookTelegram та Instagram, щоб бути в курсі головних подій Чорноморська.


Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!