Мобілізація в Україні: у парламенті розповіли, яким має бути новий законопроєкт

Нещодавно новий законопроєкт про мобілізацію було відкликано та відправлено на доопрацювання. Нардепи пояснили, які зміни хочуть внести до нового документа і чого слід від нього чекати.

Уряд, комунікуючи із військовими, має готувати документ законопроєкту про мобілізацію, щоб врахувати потреби ЗСУ. Водночас новий проєкт закону не повинен суперечити Конституції та порушувати права людини. 

Чому відкликали попередній варіант законопроєкту

Нардепи зазначили, що попередній документ був "сирий". Уряд зі свого боку запропонував низку положень, які мають бути змінені.

Новий документ проєкту закону повинен спершу пройти через урядовий комітет, потім його мають подати до Верховної Ради. Лише після цього розпочнеться робота на платформі комітету.

Що відомо про відкликання законопроєкту: основне

- 25 грудня стало відомо, що Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про мобілізацію. У ньому народні обранці пропонували знизити призовний вік по мобілізації з 27 до 25 років. Крім того, у документі були зміни щодо відстрочки, звільнення та військової підготовки, а також строкової служби.

- Згодом під час закритої наради з військовим командуванням законопроєкт про мобілізацію вирішили повернути на доопрацювання. Присутніми були Головнокомандувач ЗСУ Залужний, начальник Генштабу Шаптала, міністр оборони Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

За словами Арахамії, у Верховній Раді усвідомлюють важливість мобілізації, проте виконувати її потрібно належним чином. Він зазначив, що формат, який було подано Кабміном раніше, не сподобався багатьом чиновникам. Голова президентської фракції також додав, що Верховна Рада уже надала свої пропозиції стосовно змін у цьому документі.

Підписуйся на "ЧІС" у Facebook та Telegram щоб бути в курсі головних подій Чорноморська. 


Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!