Мобілізація, тарифи, зарплати військових, субсидії: що зміниться для мешканців Чорноморська з 1 серпня

З 1 серпня на українців чекають деякі зміни. Так, у Мінсоцполітики заговорили про додаткову підтримку державою переселенців, а саме про запровадження субсидії для ВПО на оренду житла. Відповідно до ухвалених змін після 16 липня передбачена можливість надсилати повістки Укрпоштою. Ця опція зберігається і у серпні. Чорноморська інформаційна служба зібрала головні нововведення серпня 2024 року.

Субсидії для українців

Українцям із 1 серпня продовжать надавати субсидії на оплату житлових та комунальних послуг, абонентського обслуговування для споживачів, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлову субсидію мають право отримати родини, витрати яких на оплату житлово-комунальних послуг перевищують обов’язковий платіж. Розраховують її індивідуально для кожної родини з огляду на встановлену соціальну норму житла, рівень доходу й вартості оренди, а також кількість членів сім’ї.

За даними Міністерства соціальної політики України, обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить від доходів родини.

Зокрема, діє така формула:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, після чого визначається середньомісячний дохід на одну особу;
- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (тобто 2 920 грн);
- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, після чого визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.
Новий вид субсидії можуть отримати переселенеці, зокрема йдеться про компенсацію оренди житла. Мінсоцполітики готує відповідний додатковий інструмент державної підтримки для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Чи запрацює він у серпні, поки що не відомо.

Субсидія для ВПО призначатиметься за принципом, аналогічним призначенню житлової субсидії.

Додаткова виплата пенсіонерам, УБД та ветеранам

До Дня Незалежності України, яке відзначають 24 серпня, окремі категорії громадян отримають виплату від держави у розмірі 450-3100 грн.

Як інформує Пенсійний фонд України, механізм виплати буде такий самий, як і у 2023 році:

- пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошова допомога буде виплачена у серпні разом із пенсією – без додаткового звернення;
- ветеранам війни, які проходять службу / працюють та не є пенсіонерами, кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу / працюють, на підставі поданих заявок, зокрема через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
- тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером та не проходить службу / не працює, для отримання допомоги потрібно подати до Пенсійного фонду України заяву (довільної форми). Виплату буде проведено за місцем проживання осіб на поточний рахунок в уповноваженому банку.

Зазначимо, що заяви на здійснення разової грошової виплати подаються до 1 серпня поточного року. Якщо можливість зробити це у зазначений термін відсутня, це можна зробити до 1 жовтня 2024 року.

Мобілізація у серпні 

Повістки надсилатимуть за тими адресами, які зазначені під час оновлення військово-облікових даних.

Військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу (паспортом), військовозобов’язані мають надати на вимогу прикордонника у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та в пунктах пропуску через державний кордон України.

У військово-облікових документах чоловіків, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, повинна бути інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 №560.

Водночас, наголошують у Держприкордонслужбі, перелік категорій осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд за кордон, наразі не змінювався.

У серпні чоловіки за кордоном можуть знову подавати заяви на оформлення паспортів. Потрібно лише надати чинні військово-облікові документи.

Зарплати військових

У серпні зарплата військових не зміниться. Так, згідно з інформацією Кабміну, зарплата мобілізованих, які перебувають на фронті, але не залучені безпосередньо до боїв, становить 30 тис. грн.

Захисники, що виконують спеціальні завдання вздовж лінії бойового зіткнення з ворогом, отримуватимуть у серпні по 50 тис. грн.

Зарплата військовослужбовців, які виконують завдання на передній лінії фронту і беруть безпосередню участь у боях, становить 100 тис. грн.

Ті захисники, які перебувають на лікуванні чи реабілітації через отримане поранення під час служби та ті, хто потрапив у полон, також отримуватимуть 100 тис. грн.

Виплати для ВПО з 1 серпня

З 1 серпня жодних змін у виплатах ВПО не відбудеться – допомогу отримуватимуть ті, кому її призначили автоматично, а також ті, хто написав заяву на продовження.

Так, виплати автоматично перепризначили пенсіонерам з невеликою пенсією, особам з інвалідністю, дітям-сиротам. За заявою допомогу продовжать отримувати люди, які не можуть працювати, доглядають за дітьми, важко хворими, особами з інвалідністю, не мають доходів або яким надходить низький дохід.

Розмір допомоги становить 2-3 тис. грн

Підписуйся на "ЧІС" у Facebook та Telegram щоб бути в курсі головних подій Чорноморська. 


Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!