Нові акцизи на пальне, початок навчального року та зміни на сайті "Укрзалізниці": що зміниться для мешканців Чорноморська з 1 вересня

У вересні на українців очікують зміни у податковій сфері, у послугах "Укрзалізниці" та "Укрпошти", у виплатах для ВПО, а учнів - деякі новації в школі. Чорноморська інформаційна служба зібрала головні нововведення вересня 2024 року.

Підвищення акцизів на пальне поки що відкладається

Згідно із ухваленим в липні законопроєктом, з вересня 2024 року мали зрости акцизи на різні види автомобільного пального.

Щоправда президент так і не підписав ухвалений парламентом документ, тож підвищення станеться щойно Зеленський поставить свій підпис. Або ж він його заветує.

Влада каже про гостру потребу грошей в казну і необхідність цього підвищення.

Зростання мало бути поетапним – аж до 2028 року.

На першому етапі, з 1 вересня, акцизи мали зрости таким чином:

  • на бензин — з 213,5 до 242,6 євро за тисячу літрів (+13,6%);
  • на дизельне пальне — з 139,5 до 177,6 євро за тисячу літрів (+27,3%);
  • на автогаз — з 52 до 165 євро за тисячу літрів (+217,3%);
  • на альтернативне моторне паливо — зі 162 до 184,08 євро за тисячу літрів (+13,6%).

Зростання акцизів означатиме також і ріст цін на АЗС, - за різними підрахунками, на 1,5-2 грн за літр бензину і дизпалива. Для автогазу подорожчання може становити 5-6 грн.

Хоча ухвалення закону подавали як один зі кроків із наближення українського законодавства до європейського, уряд не приховує, що очікує збільшення доходів бюджету від підвищення акцизів на пальне.

За розрахунками уряду, підвищені акцизи вже до кінця цього року мають принести в бюджет додатково 13 млрд грн.

За прогнозами НБУ, до кінця року ціни на пальне можуть зрости на 9%.

Чи зростуть інші податки

Підвищення акцизів на пальне – одна зі складових зусиль уряду з пошуку додаткових джерел доходів бюджету.

Уряд також розробив та подав до парламенту проєкти законів, що передбачають підвищення інших податків, зокрема, і військового збору – як для фізичних осіб, так і для певних бізнесів.

Очікувалося, що Верховна Рада може почати розглядати ці пропозиції у двадцятих числах серпня, аби зміни були остаточно схвалені у вересні, - перед тим, як уряд має представити депутатам проєкт бюджету на 2025 рік.

Проте дискусії довкола підвищення податків, і навіть того, які саме податки варто підвищувати, триває. Тож ухвалення законів у тому чи іншому вигляді може відбутися у вересні, а зміни набудуть чинності вже у жовтні.

Лише обговорення одного із запропонованих урядом податків – 15% військового збору на першу реєстрацію легкових авто – вже призвело до суттєвого зростання попиту на машини. Якщо це підвищення таки буде схвалено, автодилери прогнозують зростання цін на авто, і, відповідно, падіння продажів.

Весь запропонований міністерством фінансів комплекс податкових змін має принести до бюджету додаткові 140 млрд грн до кінця року.

Зміни у виплатах для ВПО

Пошуком коштів, яких бракує в бюджеті, пояснюється і рішення уряду про припинення деяких виплат на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, з 1 вересня 2024 року українці більше не отримуватимуть виплати за програмою "Прихисток", завдяки якій впродовж двох років можна було отримати компенсацію у 450 грн на місяць за витрати на розміщення одного переселенця у своїй домівці. Самі ВПО проживали в помешканнях безкоштовно.

В уряді кажуть, що основною причиною припинення виплат за програмою "Прихисток" стало виснаження фінансових ресурсів, що надходили від міжнародних партнерів, зокрема від УВКБ ООН, які забезпечували фінансування проєкту.

При цьому, як заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Роман Усенко, програма довела свою ефективність. А тому, щойно уряд знайде фінансування, її відновлять.

Водночас у серпні завершувалася ще одна програма - з виплат ВПО допомоги на житло. Як повідомили у Мінсоцполітики, програму буде подовжено ще на пів року - до лютого 2025. Відповідну постанову уряд ухвалив в останній робочий день літа - 30 серпня.

Така допомога виплачується щомісяця на кожного члена сім'ї ВПО з вразливих категорій українців. Наразі таку допомогу отримують понад 1,2 млн українців, які через війну змушені були залишити свої домівки, повідомили в уряді.

Відтак, для тих ВПО,у яких в серпні 2024 року мав завершитись період виплат допомоги на проживання, ці виплати будуть автоматично продовжені.

Разом із тим, зазначили в Мінсоцполітики, "аби перевірити, що ці родини і далі відповідають нормам діючої постанови (чи порядку отримання виплат), держава через управління соціального захисту протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин".

Зміни у новому навчальному році

Новий навчальний рік в українських школах розпочнеться з 2 вересня. Раніше через складну ситуацію в енергосистемі в деяких регіонах обговорювали можливість того, щоб розпочати навчання раніше, але зрештою уряд рекомендував розпочати навчання як завжди, у вересні.

Навчальний рік триватиме до 30 червня. В цих часових рамках педагогічні ради кожної школи мають право самостійно визначати структуру та тривалість навчання.

Учнів молодших та старших класів очікують кілька нововведень.

Зокрема, наповнюваність початкових класів у державних та комунальних школах не може перевищувати 24 учнів.

У невеликих класах вчителі матимуть більше можливостей приділити увагу кожному учню, що сприятиме кращому засвоєнню матеріалу, пояснили в міністерстві освіти.

Для решти класів максимальна кількість учнів залишається незмінною – це 30 дітей.

Проте для тих, хто вчиться дистанційно під час воєнного стану, наповнюваність класів може перевищувати цю кількість. Діти ВПО, як і раніше, можуть навчатися дистанційно, навіть якщо там, де вони живуть, є можливість очного навчання.

Новий сайт Укрзалізниці

З 1 вересня 2024 року старий сайт "Укрзалізниці", розроблений у 2017 році, де можна було зарезервувати та придбати квитки, припинить свою роботу. Його функції перейдуть до нового порталу та мобільного додатку "Укрзалізниці". Доступ до старого ресурсу залишиться, але з нього автоматично буде відкриватися нова версія.

Нині "Укрзалізниця" продає до 85% квитків онлайн.

В "Укрзалізниці" також продовжують розробку нових тарифів на пасажирські перевезення.

Одна із пропозицій передбачає щорічне підвищення базових тарифів з урахуванням інфляції. Інший варіант — встановлювати вартість квитка залежно від популярності рейсів та часу доби.

Останнє підвищення цін на залізничні квитки було у грудні 2023 року, коли вартість проїзду поїздом зросла від 3% до 72%. Але це не зменшило пасажиропотік, - за даними "Укрзалізниці", за першу половину цього року потягами скористалися понад 13 млн пасажирів, що на 23% більше, ніж торік.

У червні були зафіксовані рекордні показники із понад 100 тисячами пасажирів на добу.

Нікотинові подушечки - лише з акцизною маркою

З 1 вересня певні види нікотиновмісних продуктів для орального застосування, зокрема, нікотинові подушечки або "паучі", обкладатимуться акцизом.

Відтепер усі вони - імпортовані чи вироблені в Україні - повинні мати акцизну марку. Виняток зробили лише для продуків, які містять нікотин, але допомагають кинути палити, і внесені до національного реєстру ліків, - наприклад, нікотиновий пластир чи жуйка.

Водночас, залишки нікотиновмісних виробів, які раніше були ввезені в Україну та не мають акцизних марок, можна продавати ще до 1 жовтня 2024 року.

Вважають, що нікотинові подушечки набувають популярності в Україні і створюють конкуренцію електронним сигаретам.

На відміну від сигарет, вони не містять смолистих речовин, а тому їхні виробники часто подають цю продукцію як більш безпечну.

Паспорт - Укрпоштою

З 1 вересня українці, які переоформлюють закордонний паспорт, матимуть змогу скористатися оновленою послугою його доставки через сайт "Укрпошти".

Відповідну угоду між "Укрпоштою" та МЗС підписали наприкінці серпня.

Для того, щоб скористатися сервісом, треба буде використовувати електронну марку з QR-кодом, а також сплатити за послугу в особистому кабінеті на сайті державного поштового оператора.

Єдина ціна доставки у будь-яку країну світу становитиме 6 доларів та 10 гривень ПДВ. Як зазначають в "Укрпошті", наразі ціна такої експрес послуги складає від 70 до 100+ доларів залежно від країни.

Коли паспорт виготовлять на території України, "Укрпошта" забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи в країні, де замовляли документ, для подальшої видачі заявнику.

Підписуйся на "ЧІС" у Facebook та Telegram щоб бути в курсі головних подій Чорноморська. 

Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!