Бензин газовий стабільний (БГС)

Рідкий прозорий нафтопродукт виробляється під час переробки нафтового газу газофракционуванням широкої фракції граничних вуглеводнів (замовити газ оптом в компанії УНТК). Бензин газовий стабільний (БГС) складається переважно з фракцій С3-С9, також можуть бути невеликі концентрації інших вуглеводнів. Це легкозаймиста, вибухо- та пожежонебезпечна рідина з невисокою температурою кипіння. Октанове число речовини - 40-60 одиниць. 

Залежно від сировини, технології отримання та фізико-хімічних властивостей газовий бензин буває легким (БЛ) або важким (БТ). Застосовується в нафтовій та хімічній промисловості як сировина для газофракційних установок, піролізу, компаундування автомобільного бензину, блендингу та експорту. 
 
Отримання та сфера застосування 

На першому етапі отримання газового бензину проводиться попередня обробка - перегонка та очищення газів пропану та бутану. У процесі перегонки до сировини додаються спеціальні компоненти. При низькотемпературній сепарації вони зв'язують молекули та відокремлюють готову речовину. Надалі при стабілізації пропан видаляють. 
 
Газовий бензин застосовується для таких цілей:

- знежирення електричного обладнання під час ремонту та встановлення; 
- вилучення каніфолі з деревини; 
- виготовлення синтетичних тканин та штучного хутра; 
- зняття старих лакофарбових покриттів із поверхонь; 
- створення сумішей для промивання обладнання; 
- виробництва лакофарбової продукції; 
- виготовлення мастик та герметиків; 
- очищення металевих поверхонь для нанесення лакофарбових та інших покриттів. 
 
Вимоги до транспортування 

Так як бензин - легкозаймиста речовина, до перевезення пред'являються суворі вимоги. Цистерни повинні бути герметичними, щоб запобігти випаровуванню продукту та виключити попадання опадів та пилу. Необхідно також забезпечити захист резервуарів від впливу статичної електрики. Обов'язкова наявність запобіжних табличок та написів. Водій повинен мати свідоцтво та дозвіл на перевезення небезпечних вантажів. 
 
Вивчено фізико-хімічні властивості традиційного (Б), інноваційного (БІН) та високоякісного бензину (БВК). Мета роботи - проаналізувати фізико-хімічні властивості інноваційних, високоякісних сортів бензину, зіставити показники зазначених палив з показниками звичайного пального, що не містить речовин, що покращують експлуатаційні та екологічні якості. 
 
Дослідження властивостей бензинів проведено за допомогою автоматичного апарату для розгону нафтопродуктів АРНС-1Е, індикатора (октанометра) ОКТАН-ІМ, газоаналізатора ІНФРАКАР 5М3Т, одноциліндрового, чотиритактного, верхньоклапанного двигуна (Biggs & Stratton). Встановлено, що щільність бензинів, температура кінця кипіння, залишок у колбі та кислотність відповідають нормам ГОСТ. 
 
Піврічний термін зберігання зразків палива не позначається на параметрах пального, його фізичної та хімічної стабільності. Показано, що речовини, що включають властивості інноваційних та високоякісних сортів палива, не впливають на результат вимірювання октанового числа бензину. 
 
Виявлено, що хімічна стабільність покращених сортів бензину вища, ніж у традиційного палива. Показано, що за повнотою згоряння інноваційний та високоякісний бензин перевершує бензини, що не містять речовин, що покращують горіння. 
 
Подібний висновок зроблено і для оксидів азоту, вміст яких пов'язаний з присутністю в бензині компонентів, що підвищують температуру газів, що виникають у згорянні камери силового агрегату.

Підписуйся на "ЧІС" у Facebook та Telegram щоб бути в курсі головних подій Чорноморська. 


Ctrl
Enter
Помітили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!